viernes, 16 de abril de 2010

Un volcà entra en erupció en Islandia









Un volcà islandès, inactiu durant 200 anys, ha entrat en erupció, i arrenca una fissura d'1 km de llarg en un camp de gel.


El volcà, a prop de la glacera Eyjafjallajoekull va entrar en erupció poc després de mitjanit, enviant lava a un centenar de metres d’alçada.




L'espai aeri d'Islàndia s'ha tancat, els vols desviats i va tancar els camins. L'erupció va anar a uns 120 quilòmetres (75 milles) a l'est de la capital, Reykjavik. Prop de 500 persones van ser evacuades de la zona. L'estat d'emergència està en vigor al sud d'Islàndia i les connexions de transport s'han vist greument pertorbades, incloses les de la carretera principal est-oest.


L'última vegada que volcà d'Islàndia Eyjafjallajökull va entrar en erupció, l'erupció va durar més d'un any, des de desembre de 1821 fins gener 1823. Els geologistes de la Institució Smithsonian dicen que sembla similar al que està passant ara.



El volcà està expulsant petites peces irregulars de roques, minerals i vidre volcànic de la mida de sorra a l’atmosfera, segons el Servei Geològic dels EUA. Aquesta cendra volcànica pot fins i tot ser tan petita com 1 / 25, 000 d'una polzada d'ample.



La cendra volcànica es forma durant erupcions volcàniques explosives. Un cop a l'aire, el vent pot bufar aquestes petites partícules de cendra desenes de milers de quilòmetres de distància del volcà. Les aeronaus que volen a través d’un nuvol com aquest estan amenaçades amb danys costos i amb riscos de mort., informa l’estudi geològic, perquè la silica en la cendra entra en el motor, s’escalfa i es fon, causant que el motor pari. El perill que plantegen les aeronaus s’ha d’estendre a més de 3.000 quilòmetres d’un volcà en erupció.



Però el problema principal no és necessariament el volcà Eyjafjallajökull, el volcà Katla és molt més peligrós, si la lava que flueix de Eyjafjallajökull fon les glaceres que subjecten la part superior de Katla, llavors Katla podria explotar, bombardejant quantitats gegantines de cendra a l'atmosfera. Això no provocaria només danys locals sinó que també provocaria danys globals. La potencial erupció del volcà Katla podria fer entrar el món en una congelació prolongada.



Com que la erupció té lloc en una zona que està relativament lliure de gel, hi ha poques possibilitats d’un esclat d’un glaciar destructiu com el de fa quatre anys que va arrasar part de la carretera est-oest, després d’una erupció en el gran glaciar Vattnajoekull.

0 comentarios:

Publicar un comentario